Skip to main content

Angela Verkuijlen

Oorspronkelijk kom ik uit Oerle, een dorp bij Eindhoven. Op mijn 18e was ik wel klaar om de wijde wereld in te gaan. Ik besloot om Culturele Maatschappelijke Vorming te gaan studeren in Nijmegen. En ik ben nooit meer weggegaan! Wel ben ik na twee jaar geswitcht. Ik ben naar ArtEZ gegaan, de Hogeschool voor de Kunsten. Tussendoor heb ik een sabbatical genomen, waarin ik naar Australië ben geweest. Een geweldige tijd! Maar ik ben dus wel weer teruggekomen. Nijmegen is een gemoedelijke stad, niet te groot, niet klein, met veel fijne mensen.

Tekst: Mirjam van Elst
Foto: Michiel Heijmans

Ik zag dat je Nachtburgemeester van Nijmegen bent geweest. Hoe kwam je daarbij en hoe heb je jouw Nachtburgemeesterschap ingevuld?

Een vriendin zag de vacature en dacht daarbij aan mij. Wij waren samen regelmatig in het nachtleven te vinden, vandaar. Zij postte de vacature op mijn tijdlijn en daarop kwamen zoveel positieve reacties! In eerste instantie nam ik het niet zo serieus, maar door die reacties ben ik het toch gaan overwegen. Uiteindelijk ben ik er vol voor gegaan en ben ik het dus geworden.

Het was een hele mooie tijd, die mij veel gebracht heeft. En Nijmegen ook hoop ik. Ik heb mijn best gedaan om mensen samen te brengen. Mensen van verschillende generaties, van verschillende achtergronden. Zo hebben we de Nacht van de Ommetjes georganiseerd en ook veel netwerkbijeenkomsten.

‘De nacht wordt vaak vergeten, misschien door het donkere imago, terwijl de nacht voor de stad van onmiskenbaar belang is’

Ik wilde de nacht ook op de politieke agenda krijgen. Het nachtleven is op sociaal, financieel en cultureel gebied van groot belang voor een stad. De meeste politieke partijen in Nijmegen hebben het Stembusakkoord van de Nacht ondertekend, waarin zij aangaven dat zij zich voor het nachtleven gingen inzetten. De nacht wordt vaak vergeten, misschien door het donkere imago, terwijl de nacht voor de stad van onmiskenbaar belang is. Want als er geen nachtleven en geen cultureel leven in je stad is, dan wil niemand er wonen. Dan willen bedrijven zich ook niet in je stad vestigen, waardoor je op economisch gebied veel misloopt.

Het Nachtburgemeesterschap was een vrijwilligersfunctie.ik heb dat naast mijn andere projecten gedaan, zoals mijn bedrijf ‘The Plees to Be’. Sinds januari 2020 ben ik kwartiermarker bij De Basis, een fantastische onderneming die perfect in Nijmegen past. Met alle festivals, Doornroosje, Merleyn en natuurlijk de Vierdaagsefeesten is Nijmegen is een echte muziekstad waar ook veel goede muzikanten wonen. En nu hebben we dus nog een fenomeen in de muziek: De Basis.

Foto's: Michiel Heijmans

De Basis is gloednieuw, jullie zijn in oktober opengegaan, wat doen jullie?

De Basis is een muzikale broedplaats waar muzikanten en ondernemers in de muziekindustrie aan het werk zijn en elkaar ontmoeten. We zijn een muzikaal ecosysteem dat uit drie lagen bestaat: het Fundament, de Spil en het Ideaal. Het Fundament is het gebouw. We zitten in het voormalige pand van Doornroosje, een gebouw dat iedereen in Nijmegen wel kent. Met de Spil willen we een platform zijn voor talentontwikkeling in de stad en met het Ideaal werken we aan top-talentontwikkeling.

De Basis heeft onder meer een centrale opnamestudio, verschillende kleinere studio’s, kantoorruimtes, een café en een gastenverblijf. We stimuleren kruisbestuiving, onder meer door de indeling van het gebouw, maar ook met masterclasses en door ons netwerk in te zetten. We luisteren naar de behoeftes die leven in de scene en we proberen daaraan te voldoen. Onze ‘residents’ zijn allemaal ambitieus. Het zijn muzikanten die al wat verder zijn in hun carrière. Ze hebben een muzikaal plan ingediend voor de komende twee jaar en kunnen zich vinden in de wederkerigheid. Want dat is een belangrijk uitgangspunt van De Basis. Het is de bedoeling dat ze elkaar helpen met hun expertise. Samen voor die kruisbestuiving zorgen dus.