Skip to main content

Hoed zoekt hoofd

Zowel de baret, ballonpet, bolhoed, cloche, muts als paperboy verdienen een hoofd om met gepaste allure gedragen te worden. En de magie van al die hoeden en dat wat ze de dragers te bieden hebben, schuilt al 30 jaar tussen de muren van Cappello aan de Houtstraat. 

Tekst: Petey Peeters
Foto: Mathijs Hanenkamp

‘Iedere hoed is op zoek naar een hoofd, en omgekeerd’, vertrouwt Berber Rutten van Cappello ons toe. ‘Nuchter en Nederlands als wij zijn, de hoed is vooral functioneel: lekker warm als het buiten koud is, en als de zon brandt op het bolletje, dan biedt ‘ie bescherming. Maar -en daar gaan wij als hoedenspecialisten voor- een hoed heeft een heel hoge wow-factor: cosmetisch en esthetisch. Een smal gezicht krijgt breedte door een specifiek hoofdeksel en een breed gezicht wordt fragieler door een heel ander model. Zoals een goede kapper weet welke coupe een klant flatteert, zo weten wij als hoedenspecialisten welk hoofd welke hoed waardig is, en omgekeerd. Zodat ze beide lang en gelukkig saampjes leven.’

En het hoeft geen Prinsjesdag te zijn om een hoed op je hoofd te zetten. Iedere dag verdient er in feite een. Hoedenliefhebbers zijn er al decennialang: van jong tot oud, mannelijk en vrouwelijk. Berber: ‘Natuurlijk zijn er influencers die een stempel drukken op de hoedenmode. Denk aan de rode baret van Maxima, of de tweedpet van Tommy in Peaky Blinders. Maar jouw hoed, de hoed die naadloos bij jou past, is wars van modeperikelen en kent geen houdbaarheidsdatum: die zet je op je hoofd en straalt uit wat jij uitstralen wilt: Rain or shine…this is me. Gun die hoed jouw hoofd!

 

 Foto's: Mathijs Hanenkamp