Skip to main content

Mieke Kosman

Less is a bore

“Eigenheid geeft je interieur karakter en zorgt voor een goede sfeer”, aldus Mieke Kosman. Haar opvallende en unieke interieur aan de Nieuwe Nonnendaalseweg zorgt voor veel (online) bekijks. Al jaren struint ze kringloopwinkels & rommelmarkten af, scrolt ze Marktplaats door en bezoekt ze stocksales­­­ voor net die ene vintage schat: om te verkopen of zelf te houden.

Tekst: Tessa Benders
Foto's: Ivo Hilgenberg

Dit artikel is geschreven in 2021, wil je zien waar Mieke op dit moment mee bezig is? Check dan haar LinkedIn pagina.

De 40-jarige Mieke Kosman werkt als instructeur Aardrijkskunde op Het Westeraam in Elst, maar in haar vrije tijd is ze vooral bezig met interieur. En dat moet vooral kleurrijk, grafisch, sprankelend en met humor zijn. “Ik hou ervan om vintage vondsten te combineren met tweedehands design. De kunst is volgens mij om niet te veel na te denken en gewoon te doen wat je leuk vindt! Tuurlijk kan een bepaalde kleur een ruimte groter of kleiner doen lijken, maar eigenheid en dingen waar je blij van wordt, compenseren dat ruimschoots.” Volgens Mieke heb je geen groot budget nodig om een tof interieur te creëren. “Met kringloop, tweedehands en B-keuze kom je ook ver.” Zij kan het weten, want het meeste in haar huis is tweedehands, en een deel van IKEA.

Favo’s en verlangens

“Mijn lievelingen? De replica Alanda Paolo Piva-salontafel vond ik na de eerste lockdown bij Het Goed voor maar 20 euro. Ik ben er superblij mee. Minder is dat mijn zoon er altijd yoghurt op zit te knoeien. Elke avond weer.... Maar ook cool: de joekel roze Kite Chair van Karim Rachid vond ik op Marktplaats voor een tientje!”

Door stocksales en verkoop van B-keuze in de gaten te houden kan Mieke bijzondere items voor een wat zachter prijsje aanschaffen. “Ik ben gek op keramiek. Favoriete items zijn mijn Neuschwanstein Confetti-vaas van Cor Unum en items uit de Bubble-collectie van Jorine Oosterhoff en die heb ik op een stocksale kunnen kopen.”

Van haar wensenlijstjes heeft Mieke al veel kunnen afvinken. Natuurlijk heeft ze nog wel wat te smachten. “Oh, een roze modulaire bank! Maar die ik mooi vind zijn altijd zwaar boven budget. En een goede vintage bank is echt lastig. Ik ben binnenkort eigenaar van een Bottle-vaas van Klaas Kuiken. Ook wil ik graag ooit een Studio Thier & Van Daalen-schapje. Deze zijn gemaakt van gespoten kunststof en lijken wel kauwgom. En een keramische kaars van Michela Castagnaro.” Ook een wens, maar van een iets groter kaliber: “Mijn droom is om ooit een eigen echte fysieke winkel te hebben in Nijmegen.”

Mieke Kosman1

Een uniek plekkie

De geboren Nijmeegse vertelt graag over haar huis. “Het is zo lief en kneuterig: ik was op slag verliefd op het rozetten-plafond.De tuin is best groot en we hebben een grote kelder voor alle spullen die ik verzamel. En als je geen minimalist bent, zoals ik, is bergruimte een must. Zo kun je je spullen wisselen als weggooien geen optie is. Je kunt immers niet altijd alles maar uitstallen, een beetje rust houden is fijn. Daarom houd ik ook zoveel van kasten met dichte deuren.”

Helemaal thuis voelt Mieke zich in Nijmegen. “Joey (haar man, red.) en ik hebben ook in Groesbeek een huis gehad, maar we wilden graag dichter bij het centrum van Nijmegen wonen. Gelukkig is Nijmegen ook gezellig, knus en overzichtelijk. Het is gewoon heerlijk om restaurants, poppodia, winkels en andere voorzieningen binnen handbereik te hebben. Ideaal, ik kan lekker overal naartoe lopen of fietsen! Het is gezellig in de Wolfskuil en het is dicht bij de stad en het station.”

Als je het leuk vindt om meer te zien van Miekes kleurrijke interieur kun je haar volgen op Instagram: @miekekosman. Ook verkoopt ze vintage schatten via Instagram: @miekekosmanshop.

Anneke Assen1

Waarheen?

  • Sammelwut in de Lange Hezelstraat! Rob heeft geweldige kunst- en designitems en is altijd in voor een praatje. Ik spring binnenkort af en toe bij in de winkel als het nodig is.
  • Hopelijk komen de ateliers van de voormalige Honig straks weer bijeen op het Nyma-terrein. Hella Duijs en Elke Peters verkopen daar geweldig mooi keramiek.
  • Daarnaast neem ik graag een kijkje bij Deja Vu in de Houtstraat voor mooi design.
  • Kleine Zwaan is een te gekke bloemenzaak met mooi design aan de Van Peltlaan. Ik wil daar eigenlijk alles wel hebben...
  • En laten we natuurlijk de kringloopwinkels niet vergeten: Het Goed, Stichting Overal, Marcel en Maro.
  • Niet Nijmeegs: op de Insta @treasure_fest vind je supergoede kringloopinspiratie.