Kalmte aan ‘Het Meertje’

Vrijheid, water, rust: wonen op een woonboot is prachtig, volgens Petra van Valkenburg (59). “Een plek om tot rust te komen na een dag werken.” Behalve die rust – de Ooij­polder is praktisch haar achtertuin – kan ze ook makkelijk de drukte opzoeken van de stad. De terrassen, restaurants en winkels zijn dichtbij.

Tekst: Tessa Benders
Foto's: Ivo Hilgenberg

Petra werd geboren in Arnhem, maar woont al vanaf 1984 in Nijmegen. De woonboot heeft haar echt hierheen gebracht. En met veel succes. “Het is zo’n gezellige stad met een leuk centrum en voor ieder wat wils.”

Via een advertentie in de krant kwam ze op het idee om een woonboot te kopen. De eerste was een Groninger boltjalk, omgebouwd tot woning. “We waren direct verliefd op de boot en vooral op de ligplaats. We merkten meteen dat het anders is om op een woonboot te wonen, het is de vrijheid, het water, de rust.” Later, na de geboorte van twee kinderen, werd het toch wel wat krap. “Dus toen lieten we onze huidige ark bouwen die we zelf hebben afgebouwd. Compleet met een buitenterras, want dat misten we echt op de eerste boot...”

Mieke Kosman1

Een echte interieur-shopper is Petra niet. Al jaren is ze tevreden met hun inrichting gekocht­­­ bij Hoefsloot Wonen, toen nog gevestigd in Nijmegen. “Ons interieur is strak, zonder allerlei tierlantijntjes. We houden van rust en een­voudige­­­ kleuren en vormen.” Naast haar werk als management-assistent bij de Faculteit­­­ der Rechts­geleerdheid houdt ze van lezen, wandelen en reizen. “We hebben ook nog een varend monumentale sleepboot. Deze heet Petra. Met onze sleepboot hebben we de wens om een half jaar te gaan varen door Frankrijk of naar Berlijn.”

BEP magazine
Het magazine over de
vrouwen uit Nijmegen

Volg ons

© 2023 BEP Magazine // Algemene Voorwaarden
door StudioBont & Keizer Karel Webdesign