Raimunda Carrilho

Mijn moeder nam mij mee naar feministische demonstraties en debatten. We groeiden op in een gezin waar de vrouwen eigenzinnig zijn en vrij om te ontdekken. Als kind kookte ik al en dacht ik aan de koksschool, maar dan werd ik een ‘vrouw achter het aanrecht’. Juist datgene waarvan mijn moeder zei dat we meer konden dan dat.

Ik ging voor de kantoorbaan, maar het koken zit gewoon in mij. Hiermee kan ik en experimenteren en mijzelf fijn uitdrukken. Geweldloosheid vind ik heel belangrijk. Voor mij betekent dit dat er altijd meer ruimte is voor liefde en respect naar elkaar toe en naar de wereld toe. Daarom ben ik veganist. Daar ben ik trots op, net als op mijn Creoolse achtergrond. Je ziet vaak dat die in Nederland geassocieerd wordt met de Surinaamse identiteit. Maar Creolen komen juist van alle kanten van de wereld.

 

Foto's: Mike Nicolaassen

‘Als kind kookte ik al, maar dan werd ik een vrouw achter het aanrecht’

Wij hebben naast uiteraard Afrikaanse, ook Europese, Latijns-Amerikaanse, Aziatische en zelfs Arabische invloeden. Daar wil ik het witte Nederland graag bekend mee maken. Wij delen samen de koloniale geschiedenis waarin veel lelijks is gebeurd, maar ook genoeg moois uit is voortgekomen, zoals de Creoolse keuken. Met Veggie Galore laat ik zien wat wij in huis hebben, op een plantaardige manier. Op onze menukaart vind je moerassaus, bacon van wortel en gefrituurde Caribische broodjes Yaniqueque.

'Op onze menukaart vind je moerassaus, bacon van wortel en gefrituurde Caribische broodjes Yaniqueque'

In het begin stoeide ik wel met verwachtingen, wilde ik iedereen tegemoet komen. Maar nu geeft het mij juist kracht en zelfvertrouwen om niet de mainstream te volgen. Met felroze lippenstift op sta ik in de keuken en werk ik meer dan 90 uur per week. Al mijn energie gaat naar deze droom. Ik wil nooit meer anders.

BEP magazine
Het magazine over de
vrouwen uit Nijmegen

Volg ons

© 2023 BEP Magazine // Algemene Voorwaarden
door StudioBont & Keizer Karel Webdesign